De meest gebruikte kruiden kun je heel eenvoudig zelf kweken.
Verse kruiden uit de supermarkt gaan niet altijd lang mee, waardoor er vaak een deel van de kruiden weggegooid moeten worden. Daarom is het een goed idee om zelf verse kruiden te kweken!
Wie denkt dat verse kruiden kweken moeilijk is of veel plaats in beslag neemt heeft het fout. Hieronder een kort lijstje van mogelijkheden, uiteraard zijn er nog veel meer kruiden die je thuis kunt kweken denk bijvoorbeeld ook aan bieslook, kerrie, knoflook, gember, rode peper…..
1. Basilicum
Basilicum gaat heel goed bij recepten met tomaat en geeft aan gerechten een typische Italiaanse smaak. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair. De basilicumplant is eenjarig en is gevoelig voor kou. Hierdoor is het verstandig om in het najaar de plantjes binnen te plaatsen.
2. Munt
Munt word vaak gebruikt om een frisse touch aan een gerecht te geven. De Muntplant is meerderjarig en kan ook in het najaar nog erg goed groeien. De muntplant houd van een vochtige plaats waar die ook over genoeg zonlicht kan beschikken. De verse blaadjes zijn lekker bij fruit en groenten gerechten.
3. Koriander
Koriander is een eenjarige plant en wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (doorgaans foutief als “zaden” aangeduid) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant. Vers korianderblad heeft een typische zachtzoete, anijsachtige smaak. De geur is zeer aromatisch.
4. Peterselie
Peterselie is een tweejarige en winterharde plant en bevat veel vitame C en mineralen. Er bestaan 2 soorten peterselie: krulpeterselie en “platte” peterselie die wat meer smaak heeft. Krulpeterselie is zeer geschik als garnering op koude schotels en soep. Platte peterselie kun je ook gebruiken in warme gerechten. De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw en wordt ongeveer 20 tot 60 centimeter hoog.
5. Tijm
Tijm is een meerderjarige en winterharde plant. Het is een tanige struik met houtige stelen. De blaadjes zijn klein en slank en hebben een volle, scherpe en karakterestieke smaak. In de keuken wordt tijm dijkwijls gebruikt bij Zuid-Europese gerechten. Doseer verzichtig zodat je kunt wennen aan de krachtige smaakontwikkeling.
6. Rozemarijn
Rozemarijn is winterhard en oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië. De smaak van rozemarijn is fris, licht en zoet. Aangezien de smaak sterk is, is rozemarijn vooral geschikt om vleessoorten met een stevige smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees.
Voor meer informatie zie www.zaaikalender.com