Kalkoen pekelen en braden

kalkoen-pekelenHoe pekel je de kalkoen?
– Los 230 gram zeezout op in 1 liter kokend water. Laat de zoutoplossing afkoelen (lauw).
– Stop de kalkoen in een pan waar deze helemaal in bedekt kan worden door water.
– Doe de zoutoplossing in de pan en gooi er nog 3 liter bij. Is de kalkoen nog niet onder water? Maak dan een extra zoutoplossing (hou 60 gram zout per liter water aan).
– Als de kalkoen onder water zit leg dan wat laurierblad, jeneverbessen, sinaasappelschillen, citroenschillen, kruidnagel en peperkorrels op het water.
– Doe de deksel op de pan en laat de kalkoen 24 uur in de koelkast staan.
– Na 24 uur was je de kalkoen onder de wasbak (met koud water) van binnen en buiten en dep je ‘m droog met keukenrol. Laat de kalkoen een uur voordat je ‘m in de BBQ of oven stopt rusten buiten de koelkast.


Kalkoen braden:
Verwarm de BBQ of oven voor op 230 graden. Als de kalkoen op de BBQ gaat of in de oven kan zet je de temp. op 190 graden. Doe 500 ml. kippen of groentenbouilon in de braadslede. Zet de braadslee in de BBQ of oven en leg de kalkoen (met borst naar boeven) op een rooster boven de braadslee in de oven. Haal de kalkoen elk half uur eruit en bedrijp hem volledig. Ben je halverwege? Meet dan de temperatuur van de kalkoen op in de binnenkant dij, buitenkant dij en borst. De temperatuur bij gaar is: 73.3 graden. Is je kalkoen (bijna) gaar? Haal m dan voor een laatste bedruiping van de BBQ en leg plakken boter op de borst en hierover heen wat aluminium folie.

* Is je kalkoen klaar? Haal de kalkoen uit de oven, giet ‘m leeg (sappen uit binnenkant) en laat het een half uur rusten onder een dakje van aluminium folie. En dan GENIETEN maar…………

TIP:
Voor het garen van de kalkoen kun je de volgende rekensom aanhouden: 13 minuten per 450 gram kalkoen. Bij een kalkoen van 3.5 kg is het dus 13 min x 7.8 = 101 minuten = 1 uur en 40 minuten.

kalkoen-braden2

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search