Na het aanstellen van onze nieuwe Hoofdjury Frank Saris hebben wij ook hem gevraagd een mooi recept met ons te delen. Hieronder zijn gerecht: Gevulde aubergine met gegrilde asperges, zeekraal en gamba’s van de BBQ.
BENODIGHEDEN:
Voor 4 personen
2 grote aubergines
12 grote garnalen voorkeur 8/12 ontdooid
50 gr zeekraal
12 verse asperges AA
150 gr geraspte gruyere
1 flesje kikkoman teriyaki marinade
Bereidingswijze:
* Schil de asperges en wikkel deze in een natte doek
* Marineer de garnalen met de teriyaki marinade
* Maak de zeekraal schoon, evt. harde takjes verwijderen
* Snijd de aubergines in de lengte doormidden en lepel het grootste gedeelte eruit
* Als de temperatuur van 180-200 gr bereikt is gril dan de asperges 8-10 min
* Tegelijk leg je ook de garnalen op de BBQ gedurende dezelfde tijd
* Haal het geheel van de BBQ en leg de aubergine erop nadat deze licht is ingesmeerd met olijfolie
* Ondertussen snijd je de asperges in grove stukjes en halveer je de garnalen in de lengte
* Meng deze met de zeekraal en vul de aubergine hiermee
* Strooi de gruyere rijkelijk over de gevulde aubergine en leg het terug op de BBQ
* Geheel lekker door laten garen en gratineren
* Serveer er naar eigen smaak een sausje bij, bijvoorbeeld een yoghurt/kruiden sausje.
Wijnadvies bij dit gerecht door Angelique Meulendijks
Bij dit BBQ-gerecht past een rijke, volle en fruitige wijn die is samengesteld uit verschillende druivenrassen uit de Elzas, riesling, muscat, pinot gris en gewürztraminer. Met glooiende heuvels, aan de zonnige zijde van de Vogezen met de zon vol op de druiven, krijgen deze een rijke, zachte smaak die perfect aansluit bij de zachte, zoetige smaak van de asperges en de garnalen. Elk van de vier druivenrassen levert een eigen bijdrage aan deze wijn. Zo zorgt de riesling voor frisheid, de muscat en gewürztraminer sluiten met hun aromatische en bloemige geur en smaak goed aan bij de Oosterse teriyaki marinade en de pinot gris geeft de wijn kruidigheid, wat goed past bij de kruidige smaken in dit gerecht. Deze wijn is overigens ook goed te combineren met andere groenteschotels. Eet smakelijk!