Buikspek

Buikspek
Buikspek is een verzamelnaam voor stukken vlees met spek afkomstig uit de buik van het varken. Het is een stuk vlees dat vroeger vooral door het armere deel van de bevolking werd gegeten, maar tegenwoordig een algemeen geaccepteerd stuk vlees is. Het heeft een zachte structuur en intense smaak is en is ook een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren. Buikspek is te bestellen met én zonder zwoerd. Zwoerd is de buitenste laag van het vlees, het is in feite de huid van het varken. Zwoerd kan zorgen voor een knapperige korst op het vlees.

Ingrediënten:
– 1 kilo buikspek met zwoerd
– 1 pak zeezout
– Eigen keuze heerlijke rub
– Appelciderazijn
– Aluminiumfolie/bakje

Bereiding (met zwoerd):
Voorbereiding (avond van tevoren), kruid de buikspek aan de vleeszijde en de zijkanten
– Prik in de zwoerd zijde zoveel mogelijk gaatjes met een prikker.
– Zet de buikspek nu onafgedekt in de koelkast weg voor ten minste 12 uur en maximaal 24 uur.

Bereiding: Bereid de BBQ voor op 180 graden indirect.
– Zorg voor een aluminiumbakje, met opstaande rand en met de zwoerd zijde naar boven
– Smeer de zwoerd zijde in met een klein beetje appelciderazijn.
– Doe nu een laagje grof zeezout op het zwoerd.
– Zet het bakje met de buikspek nu op de BBQ voor ca. 60 minuten.
– Haal de buikspek van de BBQ en verwijder de zoutkorst en het aluminiumfolie bakje.
– Bereid de BBQ nu voor op directe garing.
– Leg de buikspek met de zwoerd zijde naar beneden op de BB, de zwoerd zijde gaat bubbelen.
– Hou het buikspek goed in de gaten zodat het niet verbrand!
– Als deze helemaal krokant is, is de buikspek klaar!
– De buikspek moet een kerntemperatuur van minsten 77 °C bereikt hebben.

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search