Het verhaal en recept van S’mores op de BBQ

S’mores zijn een klassieke Amerikaanse traktatie, vaak geassocieerd met kamperen en gezelligheid rond het kampvuur. De naam “S’mores” komt van de afkorting van “some more,” omdat je er altijd meer van wilt! De combinatie van geroosterde marshmallows, gesmolten chocolade en knapperige graham crackers is onweerstaanbaar. Maar wist je dat je deze heerlijke traktatie ook op de BBQ kunt maken? Hier is het verhaal en het recept om je eigen S’mores op de BBQ te maken.

Het Verhaal van S’mores

De oorsprong van S’mores gaat terug tot de jaren 1920, toen het recept voor het eerst werd gepubliceerd in een boekje getiteld “Tramping and Trailing with the Girl Scouts.” Sindsdien zijn S’mores een vaste waarde geworden bij kampvuren en buitenavonturen in de Verenigde Staten. De eenvoud en het gemak van het recept hebben bijgedragen aan de populariteit ervan, en het plezier van het roosteren van marshmallows boven een vuur is een geliefde activiteit voor jong en oud.

S’mores op de BBQ: Het Recept

Ingrediënten:

 • Digestive biscuits
 • Marshmallows
 • Pure of melkchocolade (tabletten of repen)

Benodigdheden:

 • BBQ (met of zonder rooster)
 • BBQ-tang of spiesjes
 • Aluminiumfolie (optioneel)

Stappen:

 1. Voorbereiding van de BBQ: Zorg ervoor dat je BBQ goed is voorverwarmd en dat de kolen gloeiend heet zijn, maar zonder vlammen. Je kunt een deel van het rooster gebruiken of de marshmallows direct boven de kolen houden met een spies.
 2. Roosteren van de Marshmallows: Rijg de marshmallows aan een spies of houd ze met een tang boven de hete kolen. Rooster ze totdat ze goudbruin en licht gesmolten zijn. Dit duurt meestal 1-2 minuten per kant, afhankelijk van de hitte van je BBQ.
 3. Bereiden van de S’mores: Leg een stukje chocolade op een graham cracker. Zodra de marshmallow geroosterd is, leg je deze bovenop de chocolade en bedek je het geheel met een tweede graham cracker. Druk lichtjes aan zodat de chocolade begint te smelten door de hitte van de marshmallow.
 4. Alternatieve Methode met Aluminiumfolie: Als je het smelten van de chocolade wilt versnellen, kun je de S’mores in aluminiumfolie wikkelen en kort op de BBQ leggen. Dit zorgt ervoor dat de chocolade extra goed smelt. Leg de verpakte S’mores ongeveer 1-2 minuten op het rooster van de BBQ.
 5. Genieten maar! Haal de S’mores voorzichtig van de BBQ en laat ze een beetje afkoelen voordat je ze opeet. Pas op, want de gesmolten marshmallow en chocolade kunnen erg heet zijn!

Tips voor Perfecte S’mores

 • Gebruik grote marshmallows voor een extra smeuïge S’more.
 • Experimenteer met verschillende soorten chocolade, zoals witte chocolade of chocolade met nootjes.
 • Voeg een dun laagje pindakaas aan de binnenkant van de graham crackers toe voor een verrassende twist.
 • Probeer ook eens andere koekjes in plaats van graham crackers, zoals Maria biscuits of speculaas.

Met dit eenvoudige en heerlijke recept breng je de magie van het kampvuur naar je eigen achtertuin, en kun je genieten van de ultieme S’mores ervaring, direct van de BBQ! Eet smakelijk!

Deel op social media: