Hierbij een mooi dessert recept van Jord Althuizen, zoals gezien in De Zomerkeuken 2. Jord is mede-eigenaar is van BBQ-restaurants Black Smoke Rotterdam, Black Smoke Antwerpen en van de BBQ food outlets in Den Haag & Amsterdam. Het zal je dus ook niet verbazen dat Jord ook op Black Smoke .! aan de barbecue terug te vinden is. Hierbij delen wij één van zijn recepten.
Ingrediënten
- 1 kg friszoete appels (bv Elstar)
- 4 el Calvados
- 3 el bloem
Vanille-ijs
Bereiden:
Maak de gerookte karamel:
- Laat water en suiker op een lage temperatuur smelten in een steelpan op het vuur of de barbecue.
- Verhit de gesmolten suiker net zo lang totdat deze goud begint te kleuren.
- Verhit in een andere pan ondertussen de kookroom en voeg deze aan de goudkleurige karamel toe
- Roer als laatste de boter en het gerookte zout door de karamelsaus. * Je kan ook gewone boter en zout gebruiken.
De appels:
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in blokjes van 1 x 1 cm, meng ze met de calvados en zet opzij. Meng de geweekte appels met de bloem.
Maak de crumble:
- Meng voor het crumbledeeg de bloem met de suiker, het zout en bakpoeder. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng ze met de bloem.
- Wrijf alles door je handen tot er een zanderig geheel ontstaat.
- Giet de karnemelk erbij en roer tot een mengsel dat een beetje tussen deeg en beslag in zit en voeg als laatste nog de pecannoten toe.
Bereiding de cobbler:
- Neem vier ijzeren kleine skillets. Giet telkens een laagje karamel op de bodem en verdeel er de stukjes appel over.
- Lepel er het crumble-beslag over en strijk een beetje glad.
- Zet de skillets op het rooster van de barbecue, sluit de deksel en bak de cobbler circa 20 à 25 minuten, tot het deeg mooi bruin is.
Serveren:
- Serveer de hete cobbler met vanille-ijs en giet de resterende karamel eroverheen.
Recommended Posts