Koud gerookte zalm

Koud gerookte is heerlijk en makkelijk te maken. De smaak is heerlijk. En goed te combineren met diverse hapjes en schotels. Ik gebruik voor het koud roken een Cold Smoke Generator (CSG). Bij het koud roken is het belangrijk dat de temperatuur niet boven de 28 graden celsius komt. Tijdens de koudere dagen is het dus nog eenvoudiger om dit geweldige recept te maken.

Ingrediënten:
1 zijde verse zalm met vel (gemiddeld 1kg)
70 gram zeezout
50 gram kristalsuiker
10 verse laurier bladeren

Leg de zalm met het vel naar beneden in grote platte schaal. Leg op de zalm de laurier
Bestrooi de zalm royaal met suiker en zout. Bedek de zalm met plastic folie en zet deze gedurende 24 uur onder druk.
Vacumeren is zelfs beter. Spoel de zalm schoon na het zouten met koud water.Zorg dat er geen zoutkorrels meer op de zalm zitten
Droog de zalm zorgvuldig met een thee doek

Vul de CSG met rookmot (bijv appel) en steek deze aan in de bbq of WSM.
Leg vervolgens het stuk zalm erin en laat deze tussen de 8 en 10 uur roken. Ik wacht normaal dat de CSG helemaal klaar is.

Aangezien dit een lange sessie is, wellicht een idee om zout te roken?

Lekker erbij een salade van zuurkool,appel en dille mayonaise. Deze salade werd tijdens één van de Winter Weber sessies bereid door Reitse Spanninga.

Vermeng met de rauwe zuurkool reepjes zacht zure appel (Granny Schmit) maar de salade op smaak met peper en zout en de dressing van pagina 148 (4 Seizoenen lekker ite mei Reitse)

Tips van Reitse:
• Uit 1 hele zijde zalm kun je voor 12 tot 14 personen een voorgerecht maken. Verpak de zalm na het roken goed en vries de zalm in. Verwijder met een scherp mes het vel, dit gaat het beste in een half bevroren toestand. Snij de zalm in plakjes en leg de bevroren plakjes op het bord. Deze ontdooien zeer snel, binnen 10 minuten.


bron: Christian Siegers

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search