3-2-1 Methode Spareribs

3-2-1 Methode Spareribs
Een bereiding die heel vaak wordt gebruikt, het wordt ook wel “fall of the bone” genoemd. Deze methode komt uit Amerika en is met name geschikt voor dikbevleesde ribben, zoals buikribben. Gebruik je dunnere ribben , dan kun je de tijden wellicht iets naar beneden schroeven. De getallen staan voor tijdsdelen. Niet per se uren, al is dat wel een beetje de standaard.

Over het algemeen geldt: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur grillen. 3,2,1 dus. Maar de tijden zijn wel relatief en onderhevig aan smaak en je vlees. En omdat veel BBQ’ers er helemaal niet van houden als het vlees van het bot valt, wordt 2 uur stomen ook vaak verlaagd naar 1 uur stomen. Ga dus ook een beetje op je gevoel en je vlees af.

Voorbereiding:
– Zorg voor mooie, rauwe spareribs. (liefste Dikbevleesd)
– Leg de spareribs met de holle kant naar boven, en verwijder vervolgens het vlies.
– Als je overal het vlies hebt verwijderd, smeer je de spareribs rijkelijk in met je favouriete BBQ-rub. (doe dit ruim van te voren)
– Haal het vlees ruim een uur voor bereiding uit de koelkast, zodat die op kamertemperatuur kan komen.

Bereiding:
3.
(3uur roken) Bereid je BBQ voor op indirect grillen, 110℃ en voeg eventueel rookhout toe aan je kolen. Plaats de spareribs met de holle kant naar beneden boven een lekbak gevuld met water (of appelsap). Zorg dat gedurende de 3 uur de BBQ 110℃ vasthoudt.

2. (2uur stomen) Haal de spareribs na de 3 uur van de BBQ, je kunt ze nu ligt insmeren met appelsap om het vlees mals te houden. Pak de spareribs vervolgens strak in met aluminiumfolie en leg ze weer 1-2 uur op de BBQ om te stomen, ook op 110℃.

1. (1uur grillen) Na het stomen haal je de spareribs van de BBQ en smeer je de spareribs in met je BBQ-rub en lak je ze af met je BBQ-saus. Ze mogen nu weer op de BBQ voor het laatste deel, het grillen. Lak ze tijdens het grillen ieder kwartier in met je BBQ-saus.

KLAAR: Na de 3-2-1 methode zijn je spareribs klaar!
– Als je de spareribs optilt met een tang zal je zien dat de streng buigt.
– Je kunt de ribben soepel van elkaar trekken
– Aan het uiteinde van de botten is het vlees opgetrokken.

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search